В Италия имат сериозен демографски проблем заради драстичния спад на

...
 В Италия имат сериозен демографски проблем заради драстичния спад на
Коментари Харесай

Все по-малко бебета в Италия: Защо раждаемостта намалява драстично?

 

В Италия имат сериозен демографски проблем поради фрапантния спад на ражданията. През 2023 година в Италия са се родили по-малко от 400 хиляди деца, а спадът е 3,6 % спрямо миналата година.

Сингапур харчи големи средства, с цел да има най-здравото население

Според данните на Статистическия институт коефициентът на раждаемост е 6 бебета на 1000 поданици.

Намаляването на раждаемостта визира както италианските, по този начин и задграничните жители. Чужденците, които съставляват 13,3% от общия брой новородени, са 50 000 - с 3000 по-малко от 2022 година

 Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)  Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София 2 мин. Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София  Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)  Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София 2 мин. Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София

Отбелязва се и понижаване на женското население в репродуктивна възраст (15-49 години), което на 1 януари 2024 година ще спадне до 11,5 милиона от 13,4 милиона през 2014 година

Според отчетите Италия е страната с най-високата междинна възраст на дамите при раждането на първото им дете, като забележителен % от първите раждания са на майки над 40 години.

„ Жените избират да нямат деца или да имат по-малко деца, в сравнение с биха желали “ - това са някои от главните данни, съдържащи се в отчета на „ Спасете децата “, който прави обзор на безкрайните провокации, пред които са изправени дамите в Италия, когато решат да станат майки. Данните разкриват, че колкото повече се усилва присъединяване на дамите на пазара на труда, толкоз по-висока е раждаемостта. 

Пазара на труда в Италия към момента страда от доста огромна разлика сред половете - коефициентът на претовареност на дамите е с 13 процентни пункта по-нисък от междинната за Европейския съюз.

Всяка пета жена се отхвърля от работа след отпуск по майчинство, а 72,8% от оставките на новите родители се отнасят до дами. Основната причина е сложното съчетаване на работата и грижите за децата, постоянно заради неналичието на подобаващи услуги за грижи.

Снимка: iStock

В отчета се проучват и политиките за поддръжка на фамилията в разнообразни европейски страни, а извода е, че Италия страда от липса на постоянни и структурни политики в поддръжка на родителството.

Индексът демонстрира, че самостоятелната провинция Болцано е отпред на териториите, другарски настроени към майките, следвана от Емилия-Романа и Тоскана, до момента в който Базиликата е в дъното на листата, предшествана от Кампания и Сицилия.

Снимка: iStock

По време на годишната конференция, която има за цел да реши демографските проблеми на Италия, папа Франциск сподели, че „ Човешкият живот не е проблем, той е подарък. И в основата на замърсяването и глада по света не са децата, които се раждат, а изборът на тези, които мислят единствено за себе си, делириумът на необуздания, кьорав и несдържан материализъм, на консуматорството, което като злобен вирус и подкопава в основата си съществуването на хората и обществото “. И добави, че „ Старият континент се трансформира от ден на ден в застаряващ континент “.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР